Çarşamba Belediyesi ve Cumhuriyet Mah. Derneği iş birliği ile Anafartalar İlkokulu/Ortaokulu Müdürlüğü olarak toplumumuzun okuyan ve anlayan insana ihtiyacı vardır diyerek öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için velilerimizin ve mahalle derneğimizin desteğini alarak okulumuzda ve çevremizde "kitap okuma" alışkanlığını arttırmak amacıyla okulumuzda "Cumhuriyet Çocukları Okuyor" projesini başlattık.
İnsanoğlunun gelişiminde kitaplar önemli etkenlerdendir. İnsanların fikir yapısı, hayal dünyası, sözcük dağarcığı kitaplar sayesinde artar. Okumak, kişiyi öğrenmeye götürmüş olan en başlı informasyon deposudur. İnsan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır. Gelişmiş ülke toplumları, haiz oldukları bilgilerin % 55' ini kitap okuma kanalıyla kazanmıştır. Gelişmemiş ülkelerin çoğunun karşılaştıkları sorunların temelinde ise eğitimsizlik ve kitap okumamak yatar. Gelişmemiş ülkelerde yaşayan kişiler, kitap okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğu zaman kendilerine yarar sağlamayan işlerde harcamaktadırlar.
Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi bir geleceğe doğru koşan insanoğlu olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okuyan ve okuduklarını anlayabilen öğrenciler, diğer öğrencilere göre sınavlarda daha başarılı olmaktadırlar. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, toplumsal duyarlılık ile yorumlama bilgi ve becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu yolla öğrencilerin analitik düşünen, düşündüğünü doğru ve açık bir şekilde ifade eden, algılama gücü yüksek, yorum ve sentez yapabilen sorgulayan, tartışan doğruların tek noktadan değil çeşitli bakış açılarıyla ortaya çıkacağını kavramış, güzellik duygusu ve estetik anlayışı gelişmiş, kültürlü, milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
1. PROJENİN GEREKÇESİ
1. Öğrencilerimize kitap okuma ile ilgili olumlu tutum geliştirme ihtiyacı.
2. Öğrencilerimizin isteyerek ve anlayarak okumaya olan ihtiyaçları.
3. Öğrencilerin daha başarılı olması için okul-veli işbirliği ve iletişimin gelişmesi.
4. Okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması.
5. Öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmek.
6. Türkçeyi doğru, düzgün ve etkili kullanmak becerisi geliştirmek.
7. Velilerimizin, çocuklarına uygun rol model olmalarına yardımcı olmak.
8. Ailede kitap okumayı alışkanlık haline getirmek ve kültür oluşturmak.
1. HEDEFLER
Amaç 1: Öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığıyla ilgili olumlu tutum geliştirmek.
Hedef 1: Kitap okuma kampanyanın başlatılması.
Hedef 2: Kitap ihtiyacı olan sınıfların tespiti.
Amaç 2: Öğrencilerimizde okuma isteği uyandırmak.
Hedef 1: Sınıf kitaplıklarına öğrencilerin ilgisini çekecek kitap temini.
Hedef 2: Sınıflar düzeyinde kitap okuma yarışmasının düzenlenmesi
Amaç 4: Okul veli işbirliğini daha geliştirmek.
Hedef 1: Velilerin okulu daha iyi tanımasını sağlayarak olumlu ilişkiler geliştirmek.
Amaç 5: Okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması.
Hedef 1: Sınıf ve okul kitaplığından velilerin de faydalanmasına katkı sağlayarak, kitap
okuma oranını yükseltmek
Amaç 6:Öğrencilerimizde anlayarak okuyabilme becerisi kazandırmak.
Hedef1: Bu etkinlik, anlamlı ve etkili okumanın sağlanıp sağlanamadığını kontrol etmek için öğrencilerin her okuduğu kitap için belirlenen çoktan seçmeli, doğru- yanlışlı ve doldurmalı soruları cevaplandırmaları.
2. KAPSAM
Anafartalar İlkokulu ve Anafartalar Ortaokulu öğrencileri.